Άγναντα

ΜΟΥΣΕΙΟ-ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ-ΑΓΝΑΝΤΑ

Συνοικισμοί : Άρτισσα, Καταφύγιο, Κονάκια, Παλαιοχώρι, Φράστα

Τα Άγναντα, είναι ένα κεφαλοχώρι συγκεντρωμένο, με πυκνή δόμηση και σε αμφιθεατρική διάταξη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 700μ., δίπλα στο χωριό Καταρράκτη και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων περίπου από την πόλη της Άρτας, ενώ απέχουν άλλα τόσα από την πόλη των Ιωαννίνων. Χαρακτηρίζεται για τις πολυάριθμες πηγές του που δροσίζουν τους κατοίκους τους αλλά και για την πλούσια βλάστηση που αγκαλιάζει το χωριό. Εκεί μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τον διατηρημένο παραδοσιακό νερόμυλο που είναι σε λειτουργία, καθώς και το λαογραφικό μουσείο, το οποίο παρουσιάζει στοιχεία της παλιάς παραδοσιακής ζωής των κατοίκων.

Το χωριό απλώνεται στη λεκάνη που σχηματίζεται από τα βουνά Τζουμέρκα και Ξηροβούνι, έχοντας το ψηλότερο σημείο της στο φύτρωμα του βουνού και το χαμηλότερο να βρέχεται σχεδόν από τον Άραχθο ποταμό. Στα Άγναντα βρίσκεται το Κέντρο Άθλησης & Ψυχαγωγίας όπου διοργανώνονται δραστηριότητες στη φύση αλλά και αθλητικά γεγονότα όπως ο «Άθλος Τζουμέρκων», ο «Δρόμος του Ταχυδρόμου», το «Tzoumerka bike Marathon», το «Kids adventure camp», το «Tzoumerka ski and climb festival».

Από το κέντρο του χωριού περνά ο Αγναντίτικος (χείμαρρος, που εκβάλλει στον Άραχθο), ο οποίος χωρίζει το χωριό σε δύο συνοικίες. Η λέξη Άγναντα παράγεται από το επίθετο “Άγναντος,-η,-ο”, που σημαίνει “ανοιχτό μέρος”, από το οποίο μπορούμε να παρατηρούμε τι συμβαίνει, όχι μόνο γύρω μας, αλλά και μακριά μας. Στο χωριό υπάρχουν ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ.