Βουνοκορφές

Τα Αθαμανικά Όρη ή αλλιώς Τζουμέρκα αποτελούν τμήμα της Ν. Πίνδου με ψηλότερη κορυφή στα ανατολικά την Κακαρδίτσα (2429 μ.) και στα δυτικά το Καταφίδι (2393 μ.).

Άλλες ψηλές κορυφές των Αθαμανικών είναι οι: Στρογγούλα (2112 μ.), Ρόκα (2143 μ.), Γερακοβούνι (2211 μ.), Πλάκα (2364 μ.), Κρυάκουρας (2147 μ.), Σταυρός (2105 μ.), Ρουίστα (2254 μ.), Καταφύγι (2191 μ.), Σκλάβα (2067μ.)

Η χλωρίδα του βουνού είναι ιδιαίτερα πλούσια.

Πουρνάρια, κουμαριές, βελανιδιές και καστανιές συναντώνται στα χαμηλά, πλατάνια και ιτιές “στολίζουν” τα ποτάμια και τα ρέματα της περιοχής ενώ ψηλότερα ευδοκιμούν πυκνά δάση μαυρόπευκου, ελάτης και κέδρου. Στα αλπικά λιβάδια φιλοξενούνται πολλά είδη φυτών από τα πλέον των πεντακοσίων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, κάποια εκ των οποίων ιδιαίτερα σπάνια, όπως η ορχιδέα ophrys insectifera.

Στην πανίδα της περιοχής συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων το αγριογούρουνο, το αγριόγιδο, ο αγριόγατος, το ζαρκάδι, ο λύκος, η αρκούδα και η εξαιρετικά σπάνια οχιά των λιβαδιών, vipera ursinii ενώ στα πτηνά αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του χτυσαετού, του ασπροπάρη και του όρνιου. Στα ποτάμια της περιοχής ζει μεταξύ άλλων ειδών η πέστροφα.

Η ανθρώπινη παρουσία δηλώνεται στους δεκάδες οικισμούς που εντοπίζονται στους πρόποδες των Αθαμανικών ορέων με λιγοστούς ωστόσο μόνιμους κατοίκους.