Γραικικό

Συνοικισμοί Γουριανά, Γραβιά, Κάτω Γραικικό, Ρωμανός, Σελί

Στις ανατολικές πλαγιές των Τζουμέρκων, στον λόφο Τζούμα και στα 650 μέτρα υψόμετρο, είναι χτισμένο το χωριό Γραικικό. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά πανέμορφο χωριό των Τζουμέρκων σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Από την μία βλέπετε τους μεγάλους ορεινούς όγκους και από την άλλη τα απέραντα δάση.

Η βόλτα σας στο χωριό θα σας γεμίσει με όμορφες εικόνες, από τα πέτρινα σπίτια με τις στέγες, τα στενά δρομάκια και την πλακόστρωτη πλατεία που αποτελεί τόπο συνάντησης των ντόπιων. Όπου κι αν σταθείτε θα δείτε πέτρινες πεζούλες και πετρόχτιστες βρύσες με γάργαρο νερό από τις πηγές του χωριού. Το χωριό και η γύρω περιοχή είναι αγαπημένος προορισμός όσων αγαπούν την πεζοπορία στη φύση και το βουνό.

Μέσα στο χωριό υπάρχει ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου. Στην ευρύτερη περιοχή και τα γύρω χωριά θα βρείτε τον νερόμυλο των Γουριανών και το Μοναστήρι της Χρυσοσπηλιώτισσας. Στο χωριό θα βρείτε εκλεκτά κρεατικά, άφθονο τσίπουρο και κρασί, ντόπια τυριά και μέλι, αξίζει επίσης μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Φ. Χαχούλη.