Θεοδώριανα

Θεοδώριανα

Συνοικισμοί: Σκαρπάρι

Τα Θεοδώριανα είναι ένα κεφαλοχώρι του νομού Άρτας «λίαν ορεινόν και δυσχείμερον», φωλιασμένο στην καρδιά των Τζουμέρκων, στα ηπειροθεσσαλικά σύνορα, εβδομήντα πέντε χιλιόμετρα από την Άρτα.

Τα τετρακόσια περίπου σπίτια απλώνονται συγκεντρωμένα σε δυο συνεχόμενους μαχαλάδες, σε μια απάνεμη πλαγιά ανάμεσα σε υψόμετρο 850 ως 1.100 μέτρων. Στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία με τον επιβλητικό πλάτανο το υψόμετρο δείχνει 960 μέτρα. Τα Θεοδώριανα αποτελούν ιστορική συνέχεια της αρχαίας Αθαμανικής πόλης «Θεοδωρία» στην οποία οφείλουν και το όνομά τους. Στη θέση Κάτω Μύλος υπάρχει νερόμυλος – νεροτριβή και το παλιό γεφύρι, ενώ στην πλατεία βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγιάς (1973) που στην αυλή του λειτούργησε κρυφό σχολειό.

Η έκταση της κοινότητας, 44 χιλιάδες στρέμματα, περιβάλλεται από γυμνές και δύσβατες βουνοκορφές με ψηλότερη κορυφή το Καταφίδι (2.393 μ.) και περιλαμβάνει και το χιλιοτραγουδισμένο οροπέδιο της Κωστηλάτας, στο οποίο ξεκαλοκαιριάζουν χιλιάδες πρόβατα.

Τα Θεοδώριανα κατέχουν ένα θείο δώρο, που ίσως αποτελεί πρωτιά στην Ελλάδα, το νερό. Με δυο ορμητικά ποτάμια, παραπόταμους του Αχελώου, να το περιζώνουν, με τους περίφημους δίδυμους καταρράκτες των Θεοδωριάνων και δεκάδες πηγές, αποτελούν ένα φυσικό παράδεισο, με πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, ιδανικό για περιπατητικές και ορειβατικές εξορμήσεις. Εδώ βρίσκεται το Ρέμα Μαρκς όπου αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών για περπάτημα που στο τέλος συνοδεύεται από μία δροσερή βουτιά στα παγωμένα νερά του. Στο χωριό λειτουργούν ξενώνες, καφέ και ταβέρνες, όπου μπορεί να βρει κανείς το περίφημο παραδοσιακό τσαλαφούτι ενώ στο Καταφύγιο Πανόραμα λειτουργεί ξενώνας και ταβέρνα. Στον οικισμό Σκαρπάρι που βρίσκεται δίπλα στον Αχελώο μπορεί κανείς να γευτεί ολόφρεσκια πέστροφα και να κάνει ράφτινγκ!