Κεντρικό

kentriko

Συνοικισμοί: Ανδρεάς, Βαθύκαμπος, Κρυονέρι, Λαγκάδια, Φτέρη

Βρισκόμαστε στη «μέση» κοιλάδα του Αράχθου, 36 χιλιόμετρα από την Άρτα στο Κεντρικό. Σημείο αναφοράς μας είναι η γέφυρα «Τζαρή», από την οποία απέχουμε μόνο 2 χιλιόμετρα. Ανάμεσα από δυο βουνά, το Ξηροβούνι από τη μια και τα Τζουμέρκα από την άλλη, η κοιλάδα του Αράχθου αποτελεί το όριο και την ανάσα της φύσης από το κατέβασμα του ενός στο ανηφόρι του άλλου.

Ο Άραχθος είναι ο 8ος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, με μήκος 110 χιλιόμετρα και θεωρείται από πολλούς ως ο ωραιότερος υδάτινος δρόμος για κατάβαση με βάρκα του ράφτινγκ. Προσφέρεται για μπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και για ψάρεμα όλο το χρόνο. (Κάποιοι πιο ρομαντικοί, απολαμβάνουν και τις καλοκαιρινές τους βραδιές δίπλα στον Άραχθο).

Δίπλα από τη γέφυρα Τζαρή, ξεκινάει το μονοπάτι της Βίδρας, κατά μήκος του ποταμού Αράχθου. Το μονοπάτι ενώνει την περιοχή με τη γέφυρα της Πλάκας. Είναι μαγεία το περπάτημα σ’ αυτό το μέρος του μονοπατιού και κάθε εποχή του χρόνου προσφέρει τις δικές της συγκινήσεις. Στους οικισμούς Βαθύκαμπο και Κρυονέρι λειτουργούν φάρμες – ταβερνεία με οικόσιτα ζώα αλλά και οινοποιείο με καταπληκτικό ντόπιο κρασί στον Βαθύκαμπο.

Στο δε Κρυονέρι μπορεί να επισκεφτεί κάποιος το νερόμυλο που λειτουργεί ο πολιτιστικός σύλλογος Κρυονερίου στις όχθες του ποταμού Αράχθου, όπου τους μήνες από Απρίλιο έως Οκτώβριο λειτουργεί με φυσική ροή του νερού από τον Άραχθο.