Μελισσουργοί

ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ

Οι Μελισσουργοί βρίσκονται σε υψόμετρο 850μ., και απέχουν 72 χλμ. από την Άρτα, και 65χλμ. από τα Ιωάννινα. Η ονομασία του χωριού έχει να κάνει με την εργατικότητα των κατοίκων, οι οποίοι μέσα στις σκληρές συνθήκες της επιβίωσης έπρεπε να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει, όπως η μέλισσα που είναι υπόδειγμα εργατικότητας. Η άγρια φύση με τα πολλά νερά και τα ελατόφυτα δάση, δίνουν στο χωριό μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Κατά την επίσκεψή σας εκεί έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε έναν από τους πιο όμορφους τόπους των Τζουμέρκων με πλούσια βλάστηση, πολλές πηγές και τοπία φυσικού κάλλους, ένα από τα οποία είναι και ο Καταρράκτης Κεφαλόβρυσο, ο πιο ψηλός της χώρας, λίγη ώρα από το χωριό.

Σημεία συνάντησης είναι οι πλατείες του χωριού. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πλακόστρωτη πλατεία Εθνικής Αντίστασης με τις βρύσες και τα πλατάνια. Εκεί υπάρχουν οι ταβέρνες του χωριού για καφέ, ποτό και φαγητό. Λίγο πιο πάνω είναι η πλακόστρωτη πλατεία του Κάμπου, με τις βρύσες και την ταβέρνα. Στο κάτω μέρος του χωριού είναι η πλατεία της Παναγιάς, με το φυσικό γρασίδι της και το παραδοσιακό τουριστικό περίπτερο – αναψυκτήριο. Στο χωριό υπάρχουν δύο μουσεία, το Λαογραφικό μουσείο και το μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Μέσα στο χωριό μπορούμε να επισκεφθούμε τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου. Έχει θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο των αρχών του 19ου αιώνα.

Μέσα στο χωριό και με πρόσβαση από πανέμορφα πλακόστρωτα μονοπάτια υπάρχει η Εκκλησία του Αγ. Μάρκου, ενώ σε προνομιακή θέση και με μοναδική, πανοραμική θέα, βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Πάτερ Κοσμά. Σε λιγότερο από 30 λεπτά πεζοπορίας μπορεί κανείς να φτάσει στο μοναστήρι της Παναγίας, κτισμένο στη θέση βυζαντινής μονής, όπου σώζεται επισκευασμένο το καθολικό της μονής με τοιχογραφίες του 1761. Επίσης μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ορειβατικό καταφύγιο Μελισσουργών όπου διοργανώνονται εξορμήσεις στη φύση με διαμονή.