Μεσούντα

mesounta

Συνοικισμοί: Δροσιά, Κάτω Χώρα, Πεύκος, Στενό

Ανάμεσα σε ‘Αρτα – Τρίκαλα – Καρδίτσα, η Μεσούντα είναι σε υψόμετρο 820μ. σε ένα φυσικό κόμβο ξεχασμένο από τον πολιτισμό. Ένα καταπράσινο ορεινό ακριτικό χωριό που καταφέρνει να παραμένει ζωντανό. Μικρά σπιτάκια, διάσπαρτα στην πλαγιά του βουνού και κάποτε ανάμεσα στα έλατα, με κόκκινα κεραμίδια και καμινάδες που πάντα καπνίζουν. Ο Αχελώος δροσίζει τα πόδια του χωριού, ενώ η οροσειρά των Αγράφων στεφανώνει την κόμη του. Το καταπληκτικό ελατόδασος που υπάρχει, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε πυκνότητα και ύψος στα Βαλκάνια. Οπωσδήποτε να περπατήσετε ανάμεσα στα πυκνά και πανύψηλα έλατα, να φτάσετε μέχρι την Αγ. Παρασκευή, στα σύνορα με την Ελάτη.

Χαμηλά περνάει το καμάρι της περιοχής ο Ασπροπόταμος (Αχελώος), που κοιτάζοντάς τον αντιλαμβάνεσαι και τον λόγο που ονομάστηκε από τους ντόπιους ‘Ασπρος. Το καλοκαίρι μπορείτε να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά του, στις φυσικές πισίνες που υπάρχουν στη διαδρομή του, μόνο αν είστε καλοί γνώστες του σπορ ή να το ρίξετε στο ψάρεμα!!! Επίσης διοργανώνονται εξορμήσεις ράφτινγκ την Άνοιξη. Δίπλα από το ποτάμι υπάρχει το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου (ανήκει στο Μυρόφυλλο Τρικάλων) που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε. Στο έμπα του χωριού υπάρχει το ρέμα. Ο «Τροχός» όπως το λέμε, όπου αξίζει τον κόπο να κάνετε στάση και ακριβώς κάτω από την γέφυρα να πιείτε νερό από την ομώνυμη πηγή που υπάρχει εκεί με καταπληκτικό νερό.

Στο χωριό θα βρείτε παραδοσιακά καφενεδάκια και το βράδυ μπορείτε να απολαύσετε προβατίνα στη σούβλα και άλλα ψητά. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε από εκεί αγνό μέλι, τσίπουρο, ρίγανη, αυγά, κάστανα, καρύδια, φασόλια, φουντούκια, πατάτες, καλαμπόκι, τυρί φέτα, γιαούρτι, τσαλαφούτι, και άλλα ντόπια προϊόντα.