Μονοπάτι για τους Καταρράκτες Σούδας στα Θεοδώριανα

ΜΟΝΟΠΑΤΙ-ΓΙΑ-ΤΟΥΣ-ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ-ΣΟΥΔΑΣ-ΣΤΑ-ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ

Το μονοπάτι για τους καταρράκτες ξεκινάει από το χωριό, από τη βρύση στο σχολείο, όπου βρίσκεται και η πρώτη ταμπέλα. Φτάνει στη “Βασιλική”  και συνεχίζει πάντα παράλληλα με το αρδευτικό αυλάκι.

Συναντά και διασχίζει κάθετα τον αγροτικό δρόμο, συνεχίζει μέσα σε ελατόδασος με το αυλάκι να κυλάει πάντα δίπλα του. Σε λίγο το μονοπάτι γίνεται λιθόστρωτο, περνά μια ξύλινη γεφυρούλα και σε 10 λεπτά είμαστε στους καταρράκτες Θεοδωριάνων, στη “Σούδα” των ντόπιων.

Συνολικός χρόνος 1 ώρα.

Εναλλακτικά αν θέλουμε να πάμε με αυτοκίνητο θα πάρουμε το δρόμο που περνάει μπροστά από το ξενοδοχείο “Αλώνι”. Στα 200 μέτρα που χωρίζει ο δρόμος θα πάμε δεξιά το χωματόδρομο. Λίγο πριν το ποτάμι συναντάμε την ταμπέλα προς Καταρράκτες αφήνουμε το αυτοκίνητο και περπατάμε περίπου 20 λεπτά.

Μπορούμε να πάμε από το δρόμο του αυτοκινήτου και με τα πόδια. Το νερό από το ποτάμι πίνεται.

Αν κάποιος θέλει να συνεχίσει πάιρνει το μονοπάτι και ανεβαίνει πάνω και αριστερά από τους καταρράκτες. Σε λίγο βγαίνει από το δάσος και ανηφορίζει έχοντας πάντα το ποτάμι στα δεξιά του.

Επιστρέφοντας από τους καταρράκτες
Σε κάποιο σημείο ίσως χρειαστεί να περάσει με προσοχή μέσα στο ποτάμι, αν βέβαια είναι καλοκαίρι, ή να κάνει μια τραβέρσα να αποφύγει ένα σημείο όπου το μονοπάτι έχει καταστραφεί, από τη θεομηνία του Οκτώβρη του 2012.

Από κει σε λίγο φτάνει στην “Άσπρη Γκούρα”, το σημείο που το ποτάμι ξεχύνεται παγωμένο και αφρισμένο απ’ τα έγκατα της γης. Ένα από τα πιο θεαματικά τοπία στη λεκάνη των Θεοδωριάνων.