Πάσχα

ΠΑΣΧΑ-(2)

Το Πάσχα (ονομάζεται και Λαμπρή ή Πασχαλιά) θεωρείται από πολλούς η πιο σημαντική γιορτή του έτους στην Ελλάδα. Την Μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα γιορτάζονται τα Πάθη, η Σταύρωση, η Ταφή και τελικά η Ανάσταση του Ιησού Χριστού και οι περισσότεροι νηστεύουν.

Τα Τζουμέρκα τηρούν πιστά τα έθιμα της Λαμπρής, την Μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα κόκκινα αυγά και ψήνονται τα πασχαλινά κουλουράκια, τα κορίτσια πηγαίνουν στην εκκλησιά και στολίζουν τον Επιτάφιο με πολύχρωμα άνθη.

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί τα παιδιά λένε παραδοσιακά κάλαντα, στα περισσότερα σπίτια νηστεύουν ακόμα και το λάδι γι’ αυτό τρώνε τα «αλευρωμένα λάχανα» τα οποία είναι μία σούπα από αλεσμένες τρυφερές κορφάδες τσουκνίδας με καλαμποκίσιο αλεύρι. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαζεύεται όλο το χωριό στην εκκλησία και γίνεται η περιφορά του Επιταφίου όπου όλοι τον ακολουθούν με αναμμένα κεράκια στα χέρια.

Το Μεγάλο Σάββατο γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα μοιράζεται το άγιο φως στις λαμπάδες και στις 12 ακριβώς ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη». Αφού τελειώσουν οι χαιρετισμοί, όλοι κουβαλάνε με τις λαμπάδες τους το Άγιο φως στο σπίτι και η οικογένεια μαζεύεται για να γευτεί την Παραδοσιακή «Μαγειρίτσα», μία σούπα με αρνίσια εντόσθια, μαρούλι, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο!

Η Κυριακή του Πάσχα είναι η μεγάλη γιορτή της Λαμπρής: από νωρίς το πρωί ο παραδοσιακός οβελίας ψήνεται στη σούβλα ενώ γύρω από το εορταστικό τραπέζι γλεντούν οικογένεια και φίλοι με τραγούδια και χορό. Το μεσημέρι συγγενείς και φίλοι τσουγκρίζουν τα πασχαλινά αυγά και απολαμβάνουν το πλούσιο γεύμα!