Ράμια

Συνοικισμοί: Γεροβρύση, Ελαφοπήδημα, Λιβάδι, Ντάρα

Η Ράμια είναι σκαρφαλωμένη στις δυτικές όχθες των Τζουμέρκων. Από τη γέφυρα Τζαρή η απόσταση από την Άρτα είναι 43 χιλιόμετρα.

Το χωριό έχει υψόμετρο 620 μέτρα στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Είναι πολύ αραιοκατοικημένο, πράγμα που του προσδίδει ιδιαίτερη χάρη και ομορφιά, γιατί κάθε σπίτι έχει τριγύρω του 1 έως και 10 στρέμματα ιδιόκτητο χώρο, με πολλά και ποικίλα δένδρα, καρποφόρα και δασικά, με πολύ πράσινο, με πλήθος αγριολούλουδων, που ευωδιάζουν τον πεντακάθαρο αέρα που τα περιλούζει.

Ανεβαίνοντας από την γέφυρα Τζαρή προς το κέντρο της Ράμιας, υπάρχει μια διασταύρωση αριστερά. Στα 800 περίπου μέτρα, είναι ο οικισμός Ντάρα όπου υπάρχει το μονοπάτι που οδηγεί στον Άραχθο. Στην αρχή της διαδρομής υπάρχει πηγή. Το μονοπάτι κινείται παράλληλα με το ρέμα όπου συναντάμε τρείς καταρράκτες. Από την γέφυρα Τζαρή αρχίζει και το μονοπάτι της Βίδρας. Βαδίζοντας σε αυτό απολαμβάνουμε μια ωραία θέα που συνοδεύεται από τον ήχο του Αράχθου και το κελάηδημα των πουλιών. Αναλόγως την εποχή, στο δρόμο μας συναντάμε και αρκετούς καταρράκτες από την πλευρά της Ράμιας. Συνήθως Φθινόπωρο και άνοιξη ανάλογα με τον καιρό. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο οινοποιείο του οικισμού Ντάρα στις Κούνιες όπου θα βρείτε μοναδικής ποιότητας ντόπιο κρασί από την περίφημη αρωματική ορεινή ποικιλία της ζαμπέλας!