Σπήλαιο Ανεμότρυπας

Το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα, που το διασχίζει ποτάμι σε ολόκληρο το μήκος του, είναι το σπήλαιο της Ανεμότρυπας, στα Τζουμέρκα. Θεωρείται το πιο λευκό σπήλαιο στην Ελλάδα, καθώς φιλοξενεί στους κόλπους του καθαρό ασβεστόλιθο. Έχει σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο που αγγίζει τους 19 βαθμούς κελσίου ενώ η θερμοκρασία του νερού αγγίζει τους 10 βαθμούς κελσίου. Σε ότι αφορά τη μορφή του συγκαταλέγεται στα βάραθρα. Δηλαδή έχει τη μορφή ενός απόκρημνου χάσματος στη γη.

Το ποτάμι που διασχίζει το σπήλαιο έχει διαμορφώσει το εσωτερικό του σε τρία επίπεδα. Στο σπήλαιο σχηματίζονται μικρές λίμνες με πιο εντυπωσιακή εκείνη προς το τέλος της διαδρομής. Η λίμνη έχει μπλε χρώμα, λόγω των κρυστάλλων χαλαζία που υπάρχουν στον πυθμένα της.

Το πρώτο επίπεδο έχει καταρρεύσει και ελάχιστα σημεία του διασώζονται.

Το δεύτερο επίπεδο διασχίζεται από μονοπάτι μήκους 250 μέτρων και εκτείνεται σε 10 αίθουσες. Στο τέλος του δεύτερου επιπέδου και περίπου 10 μέτρα χαμηλότερα από το μονοπάτι, υπάρχει καταρράκτης ύψους δύο μέτρων.

Στο τρίτο επίπεδο συναντάμε την κοίτη του ποταμού. Τα πετρώματα του σπηλαίου χρονολογούνται μεταξύ 12 και 15 εκατομμυρίων ετών.